HASTANEMİZDE ÇOCUKLARDA SOLUNUM FONKSİYON TESTİ (SFT) HİZMETİ BAŞLAMIŞTIR.
24 Nisan 2023

Hastanemiz, çocuklarda Solunum Fonksiyon Testi (SFT) yapabilen modern ve güncel ekipmanlarla donatılmıştır. Solunum Fonksiyon Testi, solunum sistemi sağlığı hakkında değerli bilgiler sağlayan bir tıbbi testtir ve özellikle çocuklar için oldukça önemlidir. Testin uygulanması, hastanın ne kadar nefes alabildiği ve ne kadarını belirli bir süre içerisinde çıkarabildiğini sayısal olarak değerlendirmeye dayanır.

Solunum Fonksiyon Testi, astım şüphesi olan hastaların ilk muayenelerinde, astım tedavisi başlandıktan sonra kontrol için gidildiğinde ve astım tedavisinin değiştiğinde yanıtın değerlendirilmesinde yapılır. Testin yapılabilmesi için iyi bir iletişim ve performans gereklidir. Bu nedenle, 5-6 yaşından itibaren çocuklara uygulanabilir. Daha küçük çocuklar için ise hava yollarının durumu farklı metotlar ile değerlendirilebilir.

Test sırasında, burun kapatılır ve ağıza uygun tek kullanımlık bir cihaz verilir. Hasta öncesinde normal solunum yapar ve daha sonra derin bir nefes alır. Ardından, verilen komutla hiç beklenmeden hızlı ve kuvvetli şekilde nefesini verir. Nefesini verirken zorlanarak en az 6 saniye boyunca nefesini vermeye devam eder. Nefesini verdikten sonra tekrar derin bir nefes alır ve test sonlandırılır. Arka arkaya üç test yapılır ve en iyi sonuç seçilir.

Solunum fonksiyon testi, çocukların solunum yolları ile ilgili sorunlarının erken teşhisi ve tedavisi açısından önemlidir. Hastanemizde modern ekipmanlar ve uzman kadromuzla çocukların sağlığına en iyi şekilde hizmet etmekteyiz.

• Solunum Fonksiyon Testi